Share
Waarom zijn retraites essentieel voor leiderschap?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Compassievol leiderschap onderdeel van jouw beroepsprofiel

Beste ,

Excuus dat je deze nieuwsbrief 2x ontvangt. Er was een verspringing in de tekst opgetreden wat een hele rare zin gaf bij punt 1 van compassievol leiderschap. Deze fout wilde ik echt herstellen.


Het najaar is echt congressentijd. Bezocht jij er ook zoveel? De laatste maand mocht ik op verschillende podia over mindfulness in de zorg en compassievol leiderschap spreken En als ik dan op weg was naar één van de symposia nam ik altijd onderweg in mijn hoofd nog een keer door wat de intentie is van wat ik zou willen brengen.


Compassievol medisch leiderschap is namelijk geen rocket science: 

  1. ben mindful aanwezig (bij de ander én bij jezelf)

  2. luister met fascinatie, zie oordelen bij jezelf opkomen, maar neem deze niet meteen serieus; blijf luisteren

  3. resoneer mee met wat er wordt gedeeld, zonder overweldigd te worden, dat betekent dat we bewegen van ‘ik’ naar ‘wij’, van ‘fixen en oplossen’ naar ‘dienstbaar zijn en ondersteunen’

  4. heb de moed om dát te doen wat helpend is om de situatie de goede kant op te laten bewegen; ook al is dat soms pijnlijk of ongemakkelijk. 


Klinkt eenvoudig, toch? 

Maar we weten allemaal hoe we daarin uitgedaagd worden: door werkdruk, door stress, door onzekerheid, door frustratie en verlangen, door angst en aannames, door ego en prestatiedrang, door verwachtingen en eisen. Het ontwikkelen van vaardigheden van compassievol leiderschap vraagt om een leven lang leren en ontwikkelen. Het vraagt onszelf toe te staan het niet te weten en fouten te mogen maken (en die toe te geven!); essentieel onderdeel van deze reis. De Griekse filosoof Socrates beschreef al dat het allerbelangrijkste in het leven is; Ken Uzelf. Dit zelfbewustzijn en zelfinzicht is ook noodzakelijk voor effectief leiderschap. Alleen als we onszelf goed kennen, kunnen we bewuste wijze keuzes maken. Alleen vanuit bewustzijn, sensitiviteit en inzicht ten aanzien van de wereld om ons heen (ons team, onze organisatie, onze samenleving) kunnen we als leider wijsheid en helderheid inbrengen en moedige besluiten nemen en uitvoeren op humane wijze.  


Medisch leiderschap is onderdeel van jouw beroepsprofiel

Elke dokter is een medisch leider. Daarvoor hoef je geen manager of bestuurder te zijn. Sterker nog: leiderschapscompetenties zijn essentieel om als medisch specialist of huisarts (of verpleegkundig specialist) te kunnen functioneren;  je bent immers niet meer alleen verantwoordelijk voor de zorg en behandeling van patiënten. In toenemende mate wordt van jou als medisch professional verwacht dat je ook verantwoordelijkheid neemt en toont over het zorgproces rondom de patiënt. Daarmee is medisch leiderschap een vereiste kerncompetentie. Wij voegen daar nog iets aan toe: compassie ontwikkelen als medisch leider is noodzakelijk om effectief te kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek is daar heel helder over. 


Wat zijn belangrijke uitgangspunten voor een effectieve leiderschapstraining voor medici?

Op 25 oktober verdedigde dr. Maarten Debets zeer succesvol zijn proefschrift ‘Physicians enhancing their professional performance’. Lees hierover meer in ons wetenschappelijke artikel verderop in deze nieuwsbrief.


Compassievol leiderschap essentieel voor verminderen uitval en uitstroom

Deze maand publiceerde McKinsey Health Institute – met onze docent Jacqui Brassey als hoofdauteur- het baanbrekende werk Reframing employe health: Moving beyond burnout to holistic health. De resultaten van dit onderzoek, dat is uitgevoerd in 30 landen onder meer dan 30.000 werknemers, laten zien dat leiders meer impact hebben op gezondheid, veerkracht en werkplezier van de mensen die zij leiden, dan ze zich vaak bewust zijn. Over de hele wereld heeft deze publicatie veel aandacht gekregen, omdat het aangrijpingspunten geeft om uitval door burn-out terug te dringen en veerkracht en welbevinden van werknemers te verstevigen. Conclusie was ook hier dat compassievol leiderschap en psychologische veiligheid hand in hand gaan voor het creëren van organisaties waar mensen gezond, veerkrachtig en gelukkig zijn.


Leiderschap doe je namelijk nooit alleen, maar altijd samen en in verbinding. 


Met compassievolle groet,

P.S. Hoe jij jouw medisch leiderschap kan verstevigen:

  1. Volg de 3-daagse geaccrediteerde nascholing Compassievol Medisch Leiderschap (18 pnt) en laat je in dit 9+ programma inspireren door experts, bestuurders, trainers en wetenschappers.

  2. Volg een retraite en leer jezelf beter kennen, als basis voor het verstevigen van jouw leiderschapskwaliteiten. 

Scholingsbudget

Heb je nog scholingsbudget beschikbaar van 2023? Budget dat niet ingezet wordt in 2023 vervalt op 1 januari. Je kan het 2023 budget ook gebruiken voor één van onze nascholingen en/of retraites die starten in 2024.


Als je voor 21 december inschrijft voor één van onze nascholingen of retraites dan benut je nog je budget van 2023. Wil je meer informatie over een nascholing of retraite neem contact op met Eveline via office@ccmm.care of via 06-12424542.

Nascholing: Compassievol Medisch Leiderschap | 18 pnt.

Compassievol medisch leiderschap is het meest effectieve leiderschap dat er is. In dit 3-daagse geaccrediteerde programma (18 pnt ABAN-GAIA) voor medisch specialisten en managers in de zorg word jij door topdocenten uitgenodigd een reis naar binnen te maken en jouw medisch leiderschap te verstevigen. 

Docenten: prof. dr Carina Hilders, prof. dr. Maurice v/d Bosch, assoc. prof. Jacqui Brassey, prof. dr Bertina Lahuis, cardiothoracaal chirurg Shirin Bemelmans, prof. dr. Michael West, drs. Mariëlle Bartholomeus en Barbara Doeleman-van Veldhoven


Vanuit verschillende (wetenschappelijke) perspectieven en vanuit ervaring delen de docenten kennis en inzichten rondom medisch leiderschap. Dit programma wordt steevast gewaardeerd als een 9+ programma.  


Ingebed in wetenschappelijke kaders kom je meer te weten over wat compassievol leiderschap in essentie inhoudt, hoe jij wijs en compassievol leiderschap kunt ontwikkelen en welke positieve effecten dat -evidence based- heeft op:

  • teamwerk
  • veerkracht en welbevinden van personeel (en van jouzelf)
  • werkplezier
  • innovatie en ontwikkeling
  • patiëntveiligheid & kwaliteit van zorg
  • financiële veerkracht

Bovenal zal er een praktische vertaalslag gemaakt worden, zodat je na deze drie dagen geïnspireerd en vol nieuwe energie het geleerde in jouw dagelijkse beroepspraktijk en leiderschap kunt integreren.


Datum: 21-23 maart 2024 te Vught

Datum: 10-12 oktober 2024 te Huissen

Nascholing: Compassie Intensive | 18 pnt.

Jij bent huisarts, medisch specialist of verpleegkundig specialist en hebt één van de mooiste beroepen ter wereld. Jij wil jouw werk doen met een helder hoofd en een warm hart; om het verschil te kunnen maken, om mensen te helpen in de meest kwetsbare fase in hun leven.


Door toegenomen werkdruk, complexiteit en onderbezetting komt jouw werkplezier echter regelmatig onder druk te staan. Uit onderzoek blijkt dat als werkplezier afneemt dat ook impact heeft op de zorg die jij levert.


In deze geaccrediteerde nascholing verstevig jij vaardigheden om in de zorg voor anderen ook goed voor jezelf te zorgen en effectiever te zijn in je werk: goed voor jou, goed voor de mensen met wie jij leeft en werkt én goed voor de patiënt.


Je leert vaardigheden om effectief en veerkrachtig te blijven als de werkdruk toeneemt. Je krijgt handvatten om je autonomie te behouden en je krijgt inzicht en tools om doeltreffender te zijn als zorgprofessional vanuit een helder hoofd en een warm hart, waardoor werkplezier toeneemt.


Datum: 10-12 april te Werkhoven

Wetenschappelijk artikel

Op 25 oktober verdedigde dr. Maarten Debets zeer succesvol zijn proefschrift ‘Physicians enhancing their professional performance’. Hij heeft gekeken naar de ‘professionele performance’ van artsen in Nederlandse ziekenhuizen en richtte zich specifiek op welzijn en medisch leiderschap.

De belangrijkste uitkomsten uit zijn onderzoek waren:

  1. Bevlogenheid stimuleren is voor alle artsen relevant 

  2. Alleen inzetten op bevlogenheid is te beperkt 

  3. Leiderschapsvaardigheden en een sterk artsencollectief zijn nodig om de werkomgeving te beïnvloeden 

  4. Artsen willen bewegen van frustratie naar inspiratie voor de zorg van morgen

Maarten onderstreepte daarnaast enkele inzichten die wij delen en die geïntegreerd zijn in onze geaccrediteerde training ‘Compassievol Medisch Leiderschap:


👉🏿 De meeste artsen zijn bevlogen, maar ook een grote groep niet. Er is energie en welzijn nodig voor bevlogenheid
👉🏼 In medisch leiderschapsprogramma’s is reflectie belangrijk. Dit mag meer gewaardeerd worden als integraal onderdeel van professional performance
👉 MSB’s zijn op gebied van governance anders ingericht dan academische ziekenhuizen, maar een medisch professional kiest niet voor een organisatie vanuit de keuze voor een governance structuur maar vanuit de keuze van collega’s en ontwikkelmogelijkheden
👉🏻 Er is behoefte aan faciliterend leiderschap waarin leermogelijkheden en autonomie worden ondersteund en bevorderd
👉 Als artsen meer zelfinzicht krijgen, zijn ze meer geneigd hun leiderschapsstijl af te stemmen op de behoeften en wensen van de mensen die ze leiden met positief resultaat voor de onderlinge communicatie en samenwerking, wat uiteindelijk een positieve impact had op de cultuur van de organisatie.

Retraites

De essentie van een retraite is om jezelf beter te leren kennen. Door jezelf voor een bepaalde tijd eraan te committeren te verstillen en veel te mediteren komt er meer ruimte om naar innerlijke ervaringen te luisteren. Zoals Astrid van Wesenbeeck ooit eens zei: “Meditation is a practice of welcoming”


In de verstilling van een retraite word je uitgedaagd een intieme relatie aan te gaan met alle ervaringen die voorbij komen. Je cultiveert het vermogen om met kalmte en open interesse aanwezig te zijn bij hoe het leven zich aandient. Daar is moed voor nodig, vertrouwen en doorzettingsvermogen, maar ook mildheid en compassie.


De deelnemers van de retraite ‘Wijsheid van het hart’ deelden hun ervaringen na de retraite: 


“Op weg naar zelfkennis, wijsheid en een betere relatie met mezelf.

Wat een geweldige reis, niet altijd fijn maar het voelt als thuiskomen bij mezelf.”


“Mijn eerste ervaring met een stilte retreat. Mooie mix van yoga en mindfulness.

Fijne sfeer, goed eten, prachtige natuur en confrontatie met alle delen van het mens-zijn.

Dank voor deze mooie ervaring.” 


'Dank voor de wijsheid en verdieping.

Uit het hoofd, via het lichaam in het hart. Dank voor de mooie reis.'


Als lezer van deze nieuwsbrief willen wij je een early bird korting aanbieden tot  1 januari voor de retraites die wij in 2024 geven:


- 3-daagse retraite 'Patronen herkennen, omarmen en helen': 25-27 juni, Hoorneboeg Hilversum

- 3-daagse retraite 'Wijsheid van het Hart': 18-21 september, Land aan Zee Zeeland


Met de code: HART2024 krijg je €50,- korting 
Met de code: HARTSAMEN2024 krijg je maar liefst €125,- korting wanneer je met zijn tweeën komt en een tweepersoonskamer boekt. 


De codes zijn geldig voor beide retraites en... op=op. 

Op de agenda 2024

21 tm 23 maart 

Nascholing Compassievol Medisch Leiderschap


10 tm 12 apil 

Nascholing Compassie Intensive


25 tm 27 juni

Retraite Patronen herkennen, ontmoeten, omarmen & helen


19 tm 21 september

Retraite 'Wijsheid van het hart'


10 tm 12 oktober 

Nascholing Compassievol Medisch Leiderschap

BFC Compassionate Care & Mindful Medicine
Laan van Niftarlake 123
3612 BR Tienhoven
Nederland
www.ccmm.care

Verstuurd naar: _t.e.s.t_@voorbeeld.nl
AFMELDEN


Email Marketing door ActiveCampaign