Share

Geaccrediteerde scholingen, leiderschapsretraite, wetenschap en Kopcast
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

”We spend our time and energy defending our life rather than living it fully.” ~Tara Brach



Beste ,


“Ik schaam me en durf het bijna niet te zeggen” … ze loopt wat rood aan en ik denk te zien dat haar ogen wat vochtig worden. Ze buigt naar voren alsof ze me iets in mijn oren wil fluisteren, friemelt zenuwachtig met haar handen en voegt zachtjes toe: “… en het lijkt of ze ook altijd mij moeten hebben.”


We zitten in een grote kring. Je kan een speld horen vallen en aarzelend gaat ze verder.. “Ik had een vader die alcoholist was en als ik nu als huisarts een alcoholist op mijn spreekuur krijg, merk ik dat het gewoon al mijn oude wonden raakt en dat ik eigenlijk niet in staat ben om compassievol te zijn.”


Het is stil.


“En waar schaam je je dan voor?” vraag ik. Haar antwoord is geëmotioneerd en vurig: “Ik vind dat dat gewoon niet kan; ook díe mensen verdienen een dokter die er helemaal voor ze kan zijn met compassie.” "Dat is waar”, zeg ik. “En jij … verdien jij ook compassie?”


Haar gezicht verzacht, inmiddels stromen de tranen als rivieren van oud zeer. Een beduusd knikje volgt. In een hoekje snikt nog iemand in stilte. 


.......


Bovenstaande is slechts één van de vele reflecties van een deelnemer aan één van onze scholingen voor medisch en verpleegkundig specialisten, die mij raakte de laatste weken.


Ieder mens, iedere zorgprofessional heeft zijn eigen littekens en verhalen. Die worden vaak geraakt door die ene patiënt, die ene collega of die ene situatie. We kennen het allemaal. En naast dat we onszelf dan tegenkomen in cynisme, irritatie of overspoeld door emoties, triggert het vaak meteen ook zelfverwijt of zelfveroordeling. 


Vaardigheden van mindfulness en compassie helpen om hier nabij te blijven; bij jezelf, bij de ander, bij de ervaring. Ze sterken het vermogen om écht te luisteren en het hart te wenden naar wat behulpzaam is. Deze kwaliteiten kunnen wij als mens (blijven) ontwikkelen en liggen ten grondslag aan al het aanbod van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine. Want zoals de perzische dichter Rumi al ooit schreef: “The healing of pain is IN the pain.” Compassie beweegt zich precíes daar naartoe; wendt het hart naar de pijn, resoneert mee en zegt: “Je bent niet alleen. Ik ben er voor je.”


Quote: Henri Nouwen: "... De belangrijkste vraag is niet: 'Hoe kunnen we onze wonden verbergen?' zodat we ons niet hoeven te schamen, maar: 'Hoe kunnen we onze veelzijdigheid ten dienste stellen van anderen?' Wanneer onze wonden geen bron van schaamte meer zijn, maar een bron van genezing, zijn we gewonde genezers geworden."


Iets wat deze wereld goed kan gebruiken: in leiderschap, in samenwerking, eigenlijk in alle relaties: met onszelf en met de ander.



Column 2 Casper van Koppenhagen

Vroeg of laat zouden onze wegen weer kruisen, die van mij en Barbara. Stralend zit ze bij mij aan de keukentafel. Zojuist heeft ze een zakelijke afspraak met mijn overbuurvrouw gemaakt en wipt spontaan even aan om te kijken hoe het met me gaat. 


Maar ook met een vraag. Een hele uitnodigende en interessante vraag. “Wil je meedoen met de BFC opleiding compassievol medisch leiderschap voor vakgroepen? Als opleiding?” 

Bijzonder, omdat ik vol in de ziektewet zit en de weg naar buiten steeds verder uit beeld zie raken. Wie vraagt nou iemand die ziek is om mee te doen aan een opleiding? Ik leg haar nogmaals uit dat ik graag zou willen, maar verwacht dat ik vaak zal moeten afzeggen en maar de helft van mijn gebruikelijke energie kan aanwenden.


Migraine is een onzichtbaar monster, want “als ze het hebben zie je ze niet, en als je ze ziet hebben ze het niet”. Maar het wordt in een groep altijd zichtbaar. En deze groep kan dat hebben.


"Maar dat is genoeg, Casper." Is dat compassievol of niet? Practice what you preach. En het blijkt te werken. Waar ik op deze tocht een aantal keren het deksel op de neus krijg in iets te hard denken in mogelijkheden i.p.v. beperkingen, leert mij deze groep dat het kan. En ja, ik loop soms voor spek en bonen te klooien en voel me daar regelmatig schuldig over. Maar nodeloos zo blijkt, telkenmale uit de reacties van de anderen.


De opleiding en beoefening vraagt veel zelfreflectie en het vermogen om je lijden (groot én klein) met de ogen aan te kijken. Eigenaarschap, leiderschap! Mijn realiteit is dat ik graag eens zou willen vluchten uit mijn leven. Ik heb geen reet te doen in vergelijk met vroeger, ik kom om in de tijd. Ik kom om in de zelfreflectie, mag het een onsje minder zijn? Nee dus, ook nu niet, ik ontkom niet aan mezelf en het is een weg met kuilen en hobbels. Maar mét een gezamenlijk doel: groei in een compassievol medisch leiderschap. 


"Mensen die een vol hoofd hebben en veel stress ervaren beginnen aan mindfulness en meditatie nog wel eens vanuit de gedachte dat ze daarmee kunnen vluchten uit de werkelijkheid. Een soort quick fix waarbij ze door stilzitten beloond zullen worden met rust en ruimte in het hoofd. Quick fixes bestaan niet in mindfulness."


Zoals Crowded House al zong “everywhere you go, you always take the weather with you’ Maar dan wel met een stevige coating en een paraplu van compassievolle collega’s graag.


Maar compassievol medisch leiderschap, het zegt me nog niets, hoor ik u denken. Het klinkt zo vaag, wat heb ik daar nou aan. Om taal en handen te geven aan dit gedachtegoed van compassievol medisch leiderschap ga ik, als podcastmaker, het gesprek aan met diverse professionals. Te beginnen bij Barbara Doeleman zelf en vervolgens bij al die professionals van bestuurders tot medisch specialisten die reeds in deze beweging zitten. Het werden tot nu toe zes prachtige Podcast afleveringen. Ik wens je veel luisterplezier. Met collegiale groet, Casper van Koppenhagen. 


Je kunt ze hier luisteren:


Verlengde Compassie Intensive

Op verzoek van deelnemers een unieke  verlengde editie van de nascholing Compassie Intensive. Meer tijd om tussen de scholingsuren door te genieten van de zand, strand, zee en duinen én van alle faciliteiten van de fantastische locatie Land aan Zee te Burgh-Haamstede. 



Jij zorgt de hele dag voor anderen. Hoe zorg jij voor jezelf?


Compassie is het hart van goede zorg; daar denken maar weinig mensen anders over. Toch kan compassie (naar de ander en/of naar onszelf) onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door hoge werkdruk, negatieve sfeer op het werk of uitputting. Compassie -het vermogen om ons hart te wenden naar wat pijnlijk en/of moeilijk is- is enerzijds een generieke menselijke kwaliteit en anderzijds is het een kwaliteit die wij kunnen verliezen óf kunnen verstevigen. Dat vraagt aandacht en bereidheid. Naast dat compassie de zorg verbetert, weten we inmiddels dat compassie ook veerkracht ten aanzien van stress verstevigt en gevoeligheid voor distress en burn-out vermindert. 


In onze geaccrediteerde nascholing (18 pnt) leer je hoe jij milder kan zijn voor jezelf, compassie voor zelf en anderen kunt ontwikkelen en train je vaardigheden om in de zorg voor anderen ook goed voor jezelf te zorgen en effectiever te zijn in je werk met meer plezier; de beste zorg leveren door ook goed voor jezelf te zorgen.


De nascholing is geaccrediteerd voor huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten met 18 punten en wordt door jouw collega's gemiddeld gewaardeerd met een 9,2!


Heb jij de nascholing al eens gevolgd? Deze editie is bijzonder goed geschikt om nog eens te volgen.


Nog zeer beperkt plek beschikbaar.


Datum: 30 juni (einde middag)  t/m 4 juli

Locatie: Land aan Zee, Burgh-Haamstede


Compassievol Medisch Leiderschap

.. is leiderschap vanuit een helder hoofd en een warm hart. Het draagt bij aan effectieve kwalitatief hoogwaardige zorg. Gegeven door mensen en teams die gezond en veerkrachtig zijn én die blijven leren, innoveren en ontwikkelen.

Elke dokter is een medisch leider. Leiderschapscompetenties zijn immers 
essentieel om als medisch specialist of huisarts te kunnen functioneren. Je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor de medische zorg, maar ook voor het zorgproces rondom de patiënt. Medisch leiderschap is daarmee een vereiste kerncompetentie van jouw vak. 


In dit 3-daagse geaccrediteerde programma (18 pnt ABAN-GAIA) voor medisch specialisten, huisartsen  en medisch managers, word jij door topdocenten uitgenodigd en geïnspireerd om jouw medisch leiderschap te verstevigen. Je wordt meegenomen in de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk perspectief én vanuit ervaring in medisch leiderschap. Dit programma wordt steevast gewaardeerd als een 9+ programma.


Docenten verbonden aan deze leergang: Bertine Lahuis (voorzitter RvB Radboud MC), Carina Hilders (voorzitter RvB UMC Utrecht), Mariëlle Bartholomeus (RvB Rivas), Jacqui Brassey (Co-leader McKinsey Health Institute), Maurice van den Bosch (voorzitter RvB AvL) , Shirin Bemelmans-Lalezari (cardiothoracaal chirurg), Michael West (professor Organizational Psychology) en Barbara Doeleman-van Veldhoven (expert leiderschap en teamwerk in de zorg, mindfulness- en compassietrainer). 


Ingebed in wetenschappelijke kaders kom je meer te weten over wat compassievol leiderschap in essentie inhoudt, hoe jij wijs en compassievol leiderschap kunt ontwikkelen en welke positieve effecten dat -evidence based- heeft op:


•    teamwerk
•    veerkracht en welbevinden van personeel
•    innovatie en ontwikkeling
•    patiëntveiligheid & kwaliteit van zorg
•    financiële veerkracht


Bovenal zal er veel geoefend en gereflecteerd worden en leer jij een praktische vertaalslag te maken, zodat je na deze drie dagen geïnspireerd en vol nieuwe energie het geleerde in jouw dagelijkse beroepspraktijk en leiderschap kan integreren.


Datum: 6 t/m 8 november 
Locatie: Samaya, Werkhoven


Retraite eigentijds leiderschap ~voor senior leiders


Tijdens deze 3-daagse leiderschapsretraite word je uitgenodigd om in een prachtige natuurlijke omgeving uit de hectiek van jouw dagelijkse verantwoordelijkheden te stappen en ruimte te maken voor zelfzorg,reflectie en verdieping van menselijke kwaliteiten die aan de basis liggen van eigentijds leiderschap: presentie, wijsheid en compassie. Onderzoek naar effectief leiderschap laat zien dat op deze wijze ‘stil staan en reflecteren’ bijdraagt aan succesvol leiderschap.


Deze leiderschapsretraite met een intieme groep van maximaal 12 seniore leiders uit verschillende domeinen, zal begeleid worden door leiderschapsexpert, meditatie- en mindfulnessleraar Barbara Doeleman-van Veldhoven. Zij begeleidde nationaal en internationaal al veel leiders op het gebied van bewustzijnsontwikkeling en eigentijds leiderschap met een helder hoofd en een warm hart.


Het doel van deze retraite is niet om nieuwe leiderschapstechnieken of strategieën te ontwikkelen, maar richt zich op het contact maken met jouw innerlijke wijsheid om van daaruit jouw leiderschap verder te verdiepen en verstevigen. Er zal veel ruimte zijn voor verstilling, vertraging en opdoen van nieuwe energie en inspiratie.


Nog twee plekken beschikbaar.



Datum: 3 juni (avond)  t/m 6 juni

Locatie: Hoorneboeg te Hilversum


Wetenschappelijk artikel

In het artikel “Whither compassionate leadership? A systematic review“ onderzoeken Sunder Ramachandran en zijn collega’s het concept van compassievol leiderschap, dat steeds belangrijker wordt in de gezondheidszorg. 

Deze systematische review bekijkt 41 studies die zijn gepubliceerd tussen 2002 en 2021 en heeft tot doel de verschillende aspecten van compassievol leiderschap en de impact ervan op organisaties te verduidelijken, vooral in tijden van crises.


Compassievol leiderschap omvat meer dan alleen vriendelijkheid; het omvat het tonen van empathie, open communicatie, aandacht voor het fysieke en mentale welzijn van medewerkers en het creëren van een inclusieve omgeving waarin respect en waardigheid hoog in het vaandel staan. Deze eigenschappen zijn essentieel voor het bevorderen van een ondersteunende werkcultuur, wat vooral belangrijk is voor de veerkracht en betrokkenheid van zorgprofessionals.


De auteurs wijzen op de sterke relatie tussen compassievol leiderschap en betere werkresultaten. Wanneer leiders compassie tonen, verbeteren onderlinge samenwerking, communicatie en de algehele moraal op de werkvloer. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van de zorg aan patiënten. Daarnaast blijkt dat compassievol leiderschap het welzijn van zorgprofessionals bevordert en de kans op burn-out vermindert.


Ondanks de voordelen zijn er ook uitdagingen verbonden aan het implementeren van compassievol leiderschap. Het is belangrijk dat leiders goed begrijpen wanneer en hoe zij compassie moeten tonen, om hun eigen emotionele belasting te beheersen en tegelijkertijd de behoeften van hun teamleden te respecteren.


In het kort pleiten de auteurs ervoor dat zorgorganisaties compassievol leiderschap als een strategische prioriteit benaderen. Door leiderschap te bevorderen dat gebaseerd is op empathie en ondersteuning, kunnen zorgprofessionals beter omgaan met de uitdagingen waar ze voor staan, wat uiteindelijk leidt tot een betere zorg voor patiënten.

Deze inzichten zijn bijzonder relevant voor dokters en andere zorgprofessionals die in een veeleisende omgeving werken. Compassievol leiderschap kan niet alleen de werkplezier verhogen, maar ook de kwaliteit van de zorg die aan patiënten wordt verleend verbeteren.

Agenda 2025


3 t/m 6 juni

Retraite eigentijds leiderschap ~ voor Senior Leiders | nog 2 plaatsen


23 mei

The Healing Power of Contemplative Medicine | VOL


30 juni t/m 4 juli

Verlengde Compassie Intensive | nog 3 plaatsen


25 t/m 27 september

Verdiepingsretraite 'Wijsheid van het hart'


6 t/m 8 november

Compassievol Medisch Leiderschap


2026


15 t/m 17 april

Compassie Intensive



Boekinspiratie: 

Compassionate Leadership

door prof. Michael West


Als je dit boek hebt gelezen, zal je nooit meer twijfelen aan de kracht en urgentie van compassievol leiderschap in de zorg.

Het is een wetenschappelijk onderbouwd appel op (medisch) leiders om compassie te ontwikkelen voor zichzelf en voor anderen om duurzame gezondheidszorgorganisaties te ontwikkelen, die de voorwaarden bieden voor hoogwaardige laagdrempelig toegankelijke zorg en waar de mensen die er werken ook floreren. Een evidence-based naslagwerk. Te bestellen via Swirling Leaf Press.


Op al ons aanbod zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

BFC Compassionate Care & Mindful Medicine
Laan van Niftarlake 123
3612 BR Tienhoven
Nederland
www.ccmm.care

Verstuurd naar: _t.e.s.t_@voorbeeld.nl
AFMELDEN

Email Marketing door ActiveCampaign